Top 5 acrylverf schildertechnieken

acrylverfAcrylverf is een verfsoort met oneindig veel mogelijkheden. Dit betekent onder andere ook dat je meerdere schildertechnieken kunt toepassen met acrylverf. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf op bijna elke stof- en vetvrije ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan linnen, hout, papier, hardboard of karton.

Voor zowel beginners als professionals is het daarom een uitermate populaire verf. Weten welke acrylverf schildertechnieken mogelijk zijn?

Scroll dan snel verder en kom vijf populaire technieken te weten.

Acrylverf schildertechnieken

Wanneer je al langer schildert met acrylverf heb je vast ook weleens geëxperimenteerd. Door bijvoorbeeld de acrylverf met dikke klodders of juist verdund aan te brengen op het doek. Naast deze twee technieken zijn er natuurlijk nog meer variaties te bedenken.

Hieronder daarom een top 5:

  1. Aquarel effect: aquarel is net als acrylverf een verf op waterbasis. Alleen gebruikt men tijdens het schilderen met aquarel nog meer water. Echter kun je dit zogenaamde aquarel effect ook creëren met acrylverf. In dit geval ga je de acrylverf eerst sterk verdunnen met water. Wanneer je nu de acrylverf aanbrengt op het doek zal de ondergrond door de pigmentkorrels heen zichtbaar blijven. Echter heeft acrylverf in vergelijking tot aquarel wel een belangrijk nadeel. Wanneer de verf op het doek is opgedroogd kun je deze namelijk niet meer met water verwijderen.
  2. Olieverf effect: met acrylverf kun je een effect creëren welke een beetje op olieverf schilderen lijkt. Je brengt in dit geval de acrylverf extra dik aan op het doek. Hierdoor lijkt het namelijk net een olieverf schilderij. Toch heeft olieverf in tegenstelling tot acrylverf een natuurlijke hoogglans. Veel kunstenaars kiezen er daarom voor om de acrylverf van een vernislak of glansmedium te voorzien.

  3. Pastel effect: met behulp van de droge penseeltechniek kun je een pastel effect creëren. Hiervoor maak je gebruik van een penseel met stugge, harde en korte varkensharen. Doe wat acrylverf op het doek en schraap met het penseel eroverheen. Daarnaast is het ook mogelijk om met je vingers de verf in model te strijken.

  4. Druppelen en spuiten: naast het normale acrylverf schilderen kun je ook gewoon de verf op het doek druppelen of spuiten. Leg in dit geval het doek horizontaal neer, dus gewoon op de vloer. Let op! Leg onder het doek wel een aantal oude kranten, want anders wordt de vloer zo smerig. Verdun eerst de acrylverf met water en druppel deze met een penseel op het doek. Daarnaast kun je ook een spuitfles gebruiken om leuke vormen te creëren.

  5. Acrylverf combineren: acrylverf kun je ook combineren met andere materialen. Zo kun je steentjes, schelpjes, zand of houtsnippers door de acrylverf heen mengen. De acrylverf zal in dit geval als een soort van lijm functioneren.