Nelson Mandela: top 10 waardig

Nelson MandelaEen top 10 van grootste wereldverbeteraars aller tijden konden we niet vinden. Maar mocht zo’n lijst bestaan, dan zou Nelson Mandela hoge ogen gooien voor een topranking.

Als lid en later als leider van de militaire tak van het Afrikaans Nationaal Congres streed hij tegen de overheersing en de oppermacht van blanken. Uit deze blanke suprematie vloeide het politieke systeem van rassenscheiding voort wat alom bekend staat als apartheid. Het lukte Nelson Mandela om de apartheid afgeschaft te krijgen.

Je moet beseffen dat dit niet zonder slag of stoot ging. Letterlijk en figuurlijk, want ondanks dat Nelson Mandela voor geweldloos verzet was en op deze manier een brug probeerde te slaan tussen de verschillende rassen bleven de resultaten uit. Uiteindelijk zijn hij en het ANC van het principe van geweldloos verzet afgestapt.

Op weg naar revolutie

Vanaf dat moment werd Nelson Mandela de leider van de militaire divisie van het ANC. Legerinstallaties werden gesaboteerd en staatseigendommen vernield. Dit werd gedaan om een opstand onder de zwarte Zuid-Afrikanen te arrangeren. Er moest een revolutie ontketend worden.

In 1956 werd Nelson Mandela gevangen gezet na van hoogverraad aan Zuid-Afrika beschuldigd te zijn. Hoewel Mandela in 1961 hiervan werd vrijgesproken kwam hij een jaar later opnieuw achter de tralies vanwege betrokkenheid bij geweld tegen de heersende autoriteiten. Enkele jaren later, in 1964, pakten zich donkere wolken samen boven Mandela tijdens het Rivoniaproces.

In gevangenschap

Op 12 juni van dat jaar werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn hoge positie binnen de militaire tak van het ANC. Mandela verbleef ruim 25 jaar op Robbeneiland waar hij onder andere in een kalkmijn te werk werd gesteld.

Het jaar 1990 was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Zuid-Afrika toen Nelson Mandela werd vrijgelaten.

Inmiddels was het ANC gelegaliseerd en als leidsman van dit Afrikaans Nationaal Congres onderhandelde Mandela met de Zuid-Afrikaanse regering over de afschaffing van de apartheid. Deze onderhandelingen resulteerden in het Groote Schuur Akkoord. Het ANC behaalde in 1994 tijdens de eerste vrije verkiezingen een ruime overwinning en Nelson Mandela werd tot president gekozen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Nelson Mandela? Lees dan ook de Mandela biografie.