Heb ik een hernia?

Home » Heb ik een hernia?

De symptomen van een hernia kunnen erg verschillend zijn. Het belangrijkste symptoom is pijn in de (onder)rug, welke uit kan stralen naar de benen, billen en voeten.
Dit kan ook leiden tot krachtverlies in de betreffende spieren. De hevigheid van de pijn kan met periodes veranderen: soms kun je nauwelijks iets voelen terwijl de rug tijdens andere perioden zo pijnlijk kan zijn dat dit belemmert in het dagelijkse functioneren.
Sterker nog, sommige mensen ervaren überhaupt geen pijnsensatie. In veel gevallen verdwijnt de gevoeligheid in de (onder)rug na een tijdje, maar blijven de benen alsnog pijnlijk. Dit wilt zeggen dat de beklemming nog altijd aanwezig is en dat een behandeling nodig is. Er zijn een aantal trucks waarmee je zelf een eventuele hernia kunt herkennen.
  • Bij persen, hoesten of niezen wordt de pijn erger.
  • De proef van Lasègue: ga op je rug liggen en trek je benen gestrekt omhoog. De pijnsensatie wordt nu heviger.
  • Als je met gestrekte benen de grond probeert aan te raken met je vingers, kom je minder ver dan normaal.

Een nekhernia komt ook voor bij sommige mensen. In dit geval kun je uitstralingspijn in de armen en handen ervaren.

heb ik een hernia?

Ervaar jij deze symptomen en vermoed je dat je een hernia hebt? Ga dan naar de huisarts om de diagnose te bevestigen. Met de arts kun je in dat geval de behandelingsmogelijkheden bespreken.

De behandeling bestaat vaak uit fysiotherapie, waarbij de rug gestabiliseerd wordt door middel van oefeningen. Mocht dit niet helpen, kan een operatie een volgende optie zijn. Men probeert echter om een ingreep te voorkomen, omdat het herstel beter verloopt zonder operatie.

Nieuwe behandeling

Een nieuwe veelbelovende behandeling is lasertherapie. We kennen lasers al van de behandeling van huidklachten en ogen. De kracht van de resultaten op deze terreinen wordt nu ook toegepast in de fysiotherapie.
De laser ‘behandelt’ onderhuids, op de plek van de problemen. Door deze alternatieve herniabehandeling versnel je het herstel en nemen pijnklachten snel af. Een interessante ontwikkeling, waar we meer over zullen horen in de komende jaren.
Geplaatst in het thema