Afscheid nemen van je werk als je met pensioen gaat

Home » Afscheid nemen van je werk als je met pensioen gaat

Gefeliciteerd! Je bent bijna op het punt om met pensioen te gaan. Na jarenlang hard te hebben gewerkt, mag je nu eindelijk genieten van je welverdiende rust. Tijd voor vrijheid!

Natuurlijk komt er bij het naderende pensioen ook het moment waarop je afscheid moet nemen van je werk. Dit kan een emotioneel en lastig proces zijn. Hoe zorg je ervoor dat je het afscheid van je werk goed verwerkt? In deze blog geven we je enkele tips.

Het afscheid van je werk is een belangrijk moment dat je niet zomaar voorbij moet laten gaan. Zorg ervoor dat je op gepaste wijze afscheid neemt van je collega’s en werkgever. Maak een afscheidsrondje langs alle afdelingen en bedank iedereen persoonlijk voor de samenwerking. Zo krijgt iedereen de kans om je te feliciteren en afscheid te nemen.

Geef betekenis aan je carrière

Als je met pensioen gaat, sluit je een hoofdstuk in je leven af. Het is daarom belangrijk om betekenis te geven aan je carrière. Wat zijn de hoogtepunten en leermomenten geweest? Wat heb je bereikt en waar ben je trots op? 

Door hierover na te denken, kun je het afscheid van je werk een positieve draai geven. Het is een ideale voorbereiding op je pensioen.

Plan nieuwe activiteiten

Met pensioen gaan betekent niet dat je alleen nog maar in een luie stoel hoeft te zitten. Juist nu heb je de tijd om nieuwe activiteiten te ondernemen. Maak een lijstje van de dingen die je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit tijd voor had. 

afscheid nemen werk

Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe hobby, het reizen naar verre oorden of vrijwilligerswerk. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan, haal je het maximale uit je pensioen.

Twijfel je over wat je kunt doen met je pensioentijd? Een pensioen in zicht cursus geeft veel inzichten. Profiteer van de ervaringen van anderen, want pensioen is wel even wennen…

Blijf in contact

Het afscheid van je werk betekent niet per se dat je ook afscheid moet nemen van je collega’s. Blijf in contact met de mensen waarmee je hebt samengewerkt. Organiseer bijvoorbeeld een reünie na een paar maanden, zodat je elkaar weer kunt opzoeken en herinneringen kunt ophalen.

Het afscheid nemen van je werk kan een emotioneel proces zijn, maar het is  ook een kans om een hoofdstuk in je leven af te sluiten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Door betekenis te geven aan je carrière, nieuwe activiteiten te plannen en in contact te blijven met je collega’s, kun je er een positief afscheid van maken. Geniet van je vrijheid!

Lees ook

Geplaatst in het thema