Home »
Ben je bijna met pensioen en vraag je je af wat er in Nederland verandert qua leeftijd waarop je met pensioen kan gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen op het gebied van de pensioenleeftijd in Nederland.
Sinds 2013 is de pensioenleeftijd in Nederland stapsgewijs verhoogd naar 66 jaar in 2018. Vanaf 2021 is de pensioenleeftijd weer verder omhoog gegaan; in dat jaar kunnen Nederlandse werknemers pas met pensioen als ze 67 jaar worden.
Deze maatregel is ingesteld omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden en dus langer leven na hun pensionering. Dit betekent dat het geld dat voor pensioenen wordt gereserveerd, ook langer moet meegaan. Je leest er meer over bij de Rijksoverheid.
Met ingang van 2022 gaat de AOW-leeftijd (dat is de leeftijd waarop je automatisch een uitkering krijgt) omhoog van 67 jaar naar 67 jaar en drie maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd verder naar 67 jaar en zes maanden in 2024.
De gevolgen voor jou
Wat betekenen deze veranderingen voor jou? Het antwoord hangt af van een aantal factoren. Als je bijvoorbeeld vlak voor je pensioen zit, dan zul je waarschijnlijk minder geraakt worden door de gevolgen van de nieuwe regelingen.
Daarnaast speelt ook mee of je een zwaar beroep uitoefent. Als dat het geval is, kun je eerder met pensioen gaan dan de officiële AOW-leeftijd. Op deze manier hoopt de overheid de mensen met zware beroepen te ontlasten.
Het belang van goed pensioenadvies
Wat je leeftijd ook is, het is altijd verstandig om goed advies in te winnen als het gaat om je pensioen. Een financieel adviseur kan je bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een pensioenplan dat precies aansluit bij jouw situatie.
Zo weet je zeker dat je later niet voor verrassingen komt te staan en dat je kunt genieten van je pensioen! Wil je jezelf optimaal voorbereiden op je pensioen? Dan is een pensioen in zicht training ook de moeite waard om te bekijken. Ideaal voor mensen die circa een half jaar voor hun pensioen staan!