Voorbereiding op je pensioen: wat moet je weten?

Home » Voorbereiding op je pensioen: wat moet je weten?

Het moment komt steeds dichterbij: je pensioen! Een tijd van ontspanning en genieten, Van vrije tijd en plezier in het vooruitzicht. Maar heb je goed nagedacht over je financiële situatie? Kun je rekenen op een comfortabele oude dag? 

In dit artikel leggen we uit waarom het zeer belangrijk is om op tijd te beginnen met het plannen van je pensioen en wat je kunt doen om er zeker van te zijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over geldzaken in deze fase van je leven.

Waarom is het belangrijk om je pensioen te plannen?

Je bent misschien nog niet klaar om afscheid te nemen van je carrière. Toch is voorbereiden op je pensioen nu al van belang. Het pensioensysteem is niet meer wat het was. 

Je moet goed kijken of je voldoende leefgeld hebt voor later. Uit een recent onderzoek blijkt zelfs dat bijna de helft van de ondervraagden zich zorgen maakt over het pensioen.

Als je te laat begint met het nadenken over je pensioen, kan het prijzig worden om je inkomen op niveau te brengen. Je hebt misschien niet lang genoeg de tijd om op te bouwen wat je nodig hebt. Ook kun je tegen onverwachte kosten aanlopen  waardoor je terug wordt geworpen. 

Door op tijd  te beginnen met de pensioenplanning kun je met een gerust hart werken aan het creëren van een solide basis voor jouw toekomst.

voorbereiding pensioen

Wanneer moet je starten met het plannen van je pensioen?

Je kunt nooit te vroeg beginnen met het opstellen van een plan voor je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je genoeg vermogen hebt om rond te komen. 

Het is misschien niet de eerste prioriteit wanneer je net klaar bent met studeren, maar het plannen moet in ieder geval gestart worden zodra je fulltime begint te werken.

Check ook alvast op welke leeftijd je kunt rekenen op de AOW.

Wat kun je doen om voorbereid te zijn?

Het is belangrijk om een plan te maken. Begin door te kijken naar hoeveel pensioenpremie je afdraagt aan het pensioenfonds. Veel pensioenfondsen hebben online tools die dit inzichtelijk maken.

Daarnaast is het slim om na te denken over een extra lijfrente of andere beleggingen. Vergeet daarnaast niet eventuele schulden af te lossen en te sparen voor onvoorziene kosten. 

Het draait na pensioen natuurlijk niet alleen om geld. De website Leefjepensioen.nl vertelt je alles over pensioenervaringen en geeft veel nuttige tips en achtergronden. Wat ook nuttig is voor veel mensen is een pensioen in zicht training. Dan krijg je alle informatie van een ervaren trainer.

Hoe bereken ik mijn benodigde pensioeninkomen?

Wat is nu voldoende pensioeninkomen? De vuistregel is: neem 70-80% van je huidige inkomen als uitgangspunt. Na je pensioen kun je met minder geld rondkomen, omdat je geen sociale premies meer hoeft te betalen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je verwachte bestedingen.  Als je verwacht meer uit te geven aan vrije tijd, dan is dit uiteraard ook van invloed op het berekenen van het benodigde pensioeninkomen.

Dus bedenk…

Het is belangrijk om  op tijd  te beginnen met het plannen van je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe meer geld je in staat bent om te sparen en hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor belastingvoordeel. 

Er zijn veel bronnen beschikbaar om je te helpen bij het plannen – maak er gebruik van! Maar één ding is zeker: het is nooit te laat om te starten met een plan voor je toekomst.

Lees ook

Geplaatst in het thema